Simon Tahamata 2018-11-17T13:34:30+00:00

MIJN JEUGD

Ik ben in 1956 geboren in een kamp in Vught. Ik had zes broers en vijf zussen en we woonden met zijn allen in drie piepkleine kamers die waren volgebouwd met stapelbedden. Ik was vier jaar oud toen we het kamp mochten verlaten, we verhuisden naar Tiel. Mijn vader was kartonsnijder in Bussum, een keiharde werker. Mijn moeder was huisvrouw en dat was met ons grote gezin geen overbodige luxe. Ze was echt de motor thuis, ze hield de boel draaiende. Mijn zussen hielpen een handje mee in de huishouding. Toen ik vijftien jaar oud was kreeg ik de mogelijkheid om bij Ajax te gaan voetballen. Dat was natuurlijk prachtig. We moesten wel alles uit eigen zak betalen en dat was niet altijd makkelijk. Drie keer in de week reisde ik van Tiel naar Amsterdam en op zondag speelde ik wedstrijden. Op schooldagen miste ik meestal het laatste lesuur, omdat ik op tijd bij de training moest zijn.

OPENHEID EN RESPECT

Mijn vrouw en ik zijn al 36 jaar getrouwd. Onze ouders komen uit hetzelfde dorp in Indonesië, de twee families zijn al generaties lang goed bevriend en zaten op dezelfde boot naar Nederland en kwamen terecht in Vught. De vonk sloeg pas echt over tijdens een bingoavond, ik was begin twintig. Inmiddels hebben we twee zonen en zijn we opa en oma. Onze zonen zijn begin dertig, ik denk dat ik een strenge vader voor hen was. Hoewel, ik was door mijn voetbalcarrière natuurlijk veel van huis. Mijn vrouw heeft zich in die periode vooral ontfermd over de opvoeding van onze zonen. Binnen ons gezin hebben we typisch Molukse normen en waarden. Respect is bij ons het sleutelwoord.
Ik ben heel open, volgens mijn vrouw soms zelfs iets te open. Als ik hier rondloop op Sportpark de Toekomst, spreek ik met gemak iedereen aan. Van mijn collega’s op het veld tot de jongen die de slagbomen bedient. Het is voor mij belangrijk dat mensen het gevoel hebben dat ze bij me terecht kunnen. Ik geef anderen snel mijn vertrouwen. Ja, vertrouwen is voor mij de basis. Ik vind het belangrijk om andere mensen te zien groeien. Ik treed niet graag op de voorgrond. Dat is ook niet nodig. Ik heb mijn eigen rol en zolang ik maar mijn ding kan doen, ben ik een gelukkig man.

PROFVOETBAL CARRIERE

Simon Tahamata heeft gespeeld voor Nederlandse en Belgische profclubs en is daarnaast uitgekomen voor het Nederlands elftal. Tahamata speelde in de jeugd voor amateurvereniging Theole uit Tiel om vervolgens de jeugdopleiding van AFC Ajax te doorlopen. Op 24 oktober 1976 maakte hij zijn debuut voor het 1e van AFC Ajax. Daarnaast heeft Tahamata gespeeld voor Standard Luik, Feyenoord, Beerschot en Germinal Ekeren.
Simon werd met Ajax drie keer landskampioen, won één keer de Nederlandse beker en stond in het seizoen 1979-1980 in de halve finale van de Europa Cup I. Met Standard Luik werd Simon twee keer landskampioen, won één keer de Belgische beker en stond in het seizoen 1981-1982 in de finale van de Europa Cup II. In totaal kwam Tahamata uit op meer dan 600 wedstrijden in het betaalde voetbal en werd de magische grens van 100 doelpunten ruimschoots overschreden. Tot slot kwam Simon 22 keer uit voor het Nederlandse elftal. Tahamata beëindigde zijn carrière als profvoetballer in 1996.

TRAINERSCARRIERE

Na zijn actieve loopbaan als profvoetballer is Simon direct aan de slag gegaan als jeugdtrainer. Eerst deed hij dit bij Standard Luik, daarna bij Germinal Beerschot en AFC Ajax. In 2009 vertrok hij naar Saudi Arabië om daar techniektrainer te worden van Al-Ahli. Na vijf jaar keerde hij terug bij de jeugdopleiding van AFC Ajax, daar is hij nu als techniektrainer verantwoordelijk voor de gehele jeugdopleiding. In september 2015 heeft Tahamata zijn eigen academie opgezet, bij de Simon Tahamata Soccer Academy (afgekort als STSA) kunnen elke zondag talentvolle spelers terecht voor extra (techniek)trainingen op professioneel niveau. Tijdens zijn trainerscarrière heeft Tahamata onwijs veel grote talenten getraind, in de jeugdopleiding van Standard Luik, Germinal Beerschot en AFC Ajax. Veel spelers hebben het tot het nationale team van hun land gered en sommige spelers zijn nog steeds actief op het hoogste niveau. Enkele grote namen die Simon onder zijn hoede heeft gehad zijn onder andere Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, Moussa Dembele, Jan Vertonghen en Justin Kluivert.