Simon Tahamata

Talent bezitten is één ding, er iets goeds mee doen is weer wat anders. Simon Tahamata is één van die mensen, die zijn natuurlijk talent op grond van hard werken en een voorbeeldige instelling optimaal ontwikkelde en uitgroeide tot een begrip.

Het begrip Simon Tahamata komt tot leven in de persoon Simon Tahamata. De voetballer, die als jongetje met een fantastische techniek en aangeboren talent werd achtervolgd door de steevast gemaakte opmerking: “Maar hij is te klein”. Het was waar, Simon wás klein van stuk, maar in zijn bast droeg hij een groot hart en hij liet zich nooit ontmoedigen door die negatieve kwalificatie. Keer op keer bewees hij dat het ‘te klein’ niet van toepassing was. Wanneer je gevuld bent van motivatie en karakter, is geen berg te hoog.

De verbetenheid, waarop Tahamata zijn frisse, vrolijkmakende voetbal fundeert, kwam voort uit de speciale omstandigheden, waarin hij als Molukse zoon van een oud militair van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger, in Tiel opgroeide. Ren groot gezin in een omgeving, waarin op zijn zachtst gezegd, kleur en afkomst voor sterke vooroordelen, vaak regelrechte discriminatie zorgde. Een wereld met weerstanden, waarin veel werd gevraagd van incasseringsvermogen en inventiviteit. Van zijn vader mocht hij zich door onrecht of tegenslag niet van de wijs laten brengen. Net als zijn broers en zussen moest Simon zich wapenen, vechten voor zijn plek op de wereld. Met behoud van de goede menselijke waarden en met respect voor anderen én voor zichzelf en zijn afkomst.

Simon had het voordeel een van God gegeven gave te bezitten: hij kon fantastisch voetballen. En dat deed hij ook naar hartenlust. Niemand kon om het opbloeiende talent heen dat op basis van snelheid, techniek, slimheid en dribbelvermogen de tegenstanders ter plekke- en de mensen langs de lijn met open mond van verbazing lieten staan. Een heerlijk spelertje, een volbloed aanvaller.

Simon-Tahamata

Eenmaal toegetreden tot de jeugdopleiding van Ajax, ontwikkelde Tahamata zich verder, maar de vooroordelen bleven nog een tijdje hoorbaar. Zij die met hem trainden en voetbalden wisten beter: Simon, dat werd een grote! Uiteindelijk kon niemand meer om hem heen. Hij maakte zijn entree in het eerste elftal, werd een vaste waarde, speelde zich in Oranje, voetbalde met diverse topclubs tot in alle uithoeken van de wereld. Hij speelde tegen de groten der aarde, de groten der aarde speelden tegen hem: kleine grote man uit Tiel! Daarbij was Simon een speler, die een trainer nooit in de steek liet. Op hem kon je rekenen, in goede en in slechte tijden, recht door zee, nooit minder gevend dan alles.

Rechtsbenig van nature, maar linksbuiten van adoptie en uiteindelijk volmaakt tweebenig, was hij altijd maar weer aan de haal met de bal, onvermoeibaar, gepassioneerd en creatief tot diep in die soepele onverwoestbare spieren van hem. Hij leerde alle facetten en alle kneepjes van het voetbalvak kennen en rekte zijn loopbaan op het hoogste niveau uit tot een bizarre lengte. Tahamata was 40 jaar toen hij zijn loopbaan als betaald voetballer afsloot!

Voetbal is veel meer dan talent, technisch vernuft en spelinzicht. Voetbal is ook tonen van mentaliteit, lezen van situaties, moedig en intelligent zijn, tegenslagen overwinnen  en met glorie weten om te gaan. Van al dat alles had Simon Tahamata meer dan voldoende en hij bezat de gave om met zijn talent het goede te doen. Hoe mooi is het daarom dat hij al die vergaarde kennis op zijn geheel eigen, even liefdevolle als karakter sterke, manier doorgeeft aan nieuwe generaties. Om ze te helpen iets te maken van hun talent. Ze zijn daar rijk mee.